Mramorování hovězího masa – BMS. Co to znamená?

Mramorování hovězího masa – BMS. Co to znamená?

Jedním ze základních ukazatelů kvality hovězího masa je stupeň mramorování. Tedy stupeň prorostlosti masa tukem. Na určení stupně mramorování se nejčastěji využívá systém BMS (zkratka z anglického Beef Marbling Score nebo Beef Marbling Standard).

BMS má svůj původ v Japonsku, kde se používá pro určení kvality hovězího masa Wagyu a Kobe. Stupně mramorování jsou hodnoceny na stupnici od 1 do 12, přičemž vyšší číslo značí vyšší množství intramuskulárního tuku a tedy lepší mramorování.

Co je to intramuskulární tuk?

Intramuskulární tuk se ukládá ve svalech dobytka. Při pohledu jej rozeznáte jako malé bílé skvrny a pruhy, které vytváří vzor podobný mramoru. Právě proto se prorostlosti masa intramuskulárním tukem říká mramorování.

Jak souvisí mramorování a chuť masa

Mramorování ovlivňuje kvalitu hovězího masa třemi hlavními způsoby. 

  1. Mastné kyseliny v hovězím tuku obsahují karbonylové sloučeniny, které zvýrazňují chuť masa.
  2. V tuku se ukládají vonné sloučeniny, které dodávají masu chutnou vůni.
  3. Tuk se při tepelné úpravě rozpustí a výsledný steak bude křehčí a šťavnatější.

Maso s vyšším mramorováním tak bude chutnější, voňavější, křehčí a šťavnatější. A přesně tyto vlastnosti jsou u hovězího masa nejžádanější.

Vliv BMS na cenu masa

Od BMS se kromě kvality odvíjí i cena hovězího masa. Ta roste spolu s rostoucím stupněm mramorování. Cenovky těch nejlepších kousků s vysokým BMS se mohou vyšplhat až do desítek tisíc korun za kilo.

Co znamenají jednotlivé stupně mramorování?

1–⁠3: nízký stupeň mramorování

Žádné nebo jen minimální mramorování. Maso není vhodné pro přípravu steaků.

4–⁠6:⁠ střední stupeň mramorování

Mramorování je viditelné, ale na pohled pořád převládá červená barva. Většina běžně dostupného steakového masa spadá do této kategorie.

7–⁠9: vysoký stupeň mramorování

Jasně viditelné výrazné mramorování. Vysoce kvalitní steaky, které jsou šťavnaté a plné chuti.

10–⁠12: extrémně vysoký stupeň mramorování

Při pohledu převládá bílá barva mramorování. Vzácné kousky pro speciální příležitosti, které tvoří jen zlomek procenta steakového masa na trhu. Chuť je máslová, výrazná a maso je extrémně křehké.