Jak skladovat hovězí maso

Jak skladovat hovězí maso

Kam s masem?

Vhodný způsob uskladnění hovězího záleží na tom, kdy hodláte maso tepelně upravovat. Pokud se na to chystáte hned, maso klidně nechte mimo lednici. Nemělo by ale být venku déle než pár hodin. Dlouhá doba v pokojové teplotě masu nesvědčí.

Do lednice patří maso, které se chystáte připravit do několika dnů, nejdéle čtyř, ale záleží na kvalitě ledničky. Pokud budete maso vařit později, rozhodně patří do mrazáku. 

Krátkodobé uchování masa v lednici

Pokud chcete připravovat maso do několika dní od koupi, nejlepší místo na uskladnění je lednice. Ideálně maso uchovejte v původním vakuovém obalu. Klíčové totiž je, aby se k masu nedostal vzduch. Vakuové balení je proto ta nejlepší možnost.

Naše maso je vždy vakuově baleno. Nikdy nenechávejte maso v lednici nezabalené déle než 1 den. Hovězí nebo potraviny by mohly načichnout nepříjemným zápachem, v tom nejhorším by došlo ke kontaminaci. Hovězí zabalte do potravinové fólie nebo uzavřete do vzduchotěsné krabičky a vložte do lednice. 

Kam v ledničce?

Běžné domácí lednice mají teplotu od 5 do 7 stupňů Celsia. Při této teplotě je možné uchovat většinu částí hovězího 3 až 4 dny. Moderní typy ledniček jsou vybaveny takzvanou nulovou zónou, která má nižší teplotu než zbytek chladničky. Tam maso vydrží do předepsaného datu spotřeby na etiketě. 

Vždy uchovávejte hovězí ve spodní části lednice, případně ve spodním šuplíku. Je to nejchladnější část lednice a maso v ní vydrží nejdéle čerstvé.

Jak dlouho? 

Dodržujte data spotřeby uvedené na naší etiketě. Po rozbalení spotřebujte do 1 dne.

Před tepelnou úpravou

Před tepelnou úpravou maso vyndejte z ledničky a nechte dojít do pokojové teploty. Nemělo by ale stát v pokojové teplotě zbytečně dlouho. 

Dlouhodobé uskladnění v mrazáku

Porcujte předem

Předtím, než dáte maso zamrazit, si rozmyslete, jak ho použijete. Například pokud budete chtít z falešné svíčkové dělat minutkové steaky, je lepší ji naporcovat před zamražením. Mezi jednotlivé plátky (nebo třeba už vytvarované burgerové karbanátky) vložte pečící papír. Díky tomu snadněji oddělíte plátky masa od sebe, aniž byste natrhli jejich povrch.

Zamrazujte po akorát velkých porcích. Pokud vaše domácnost na jeden oběd sní půlkilovou pečeni, nemá smysl zamrazovat po tříkilových kusech. 

Jak zamrazovat

Při zamrazovaní je to nejlepší, co můžete udělat, omezit k masu přístup vzduchu. Dejte přednost vakuovému balení nebo vlastnímu těsnému obalu z potravinové folie. Předejdete tak popálení mrazem a maso bude skladnější, než kdyby zůstalo ve velké plastové vaničce. 

Pokud nenecháte maso v původním obalu, nový obal vždy popište datem zamrazení a názvem kusu hovězího. Vyhnete se tak zmatenému přehrabávání plného mrazáku. 

Jak dlouho?

Pokud mrazák dosahuje teploty minimálně -18 stupňů Celsia (což je doporučovaná teplota při mražení potravin), neuchovávejte kusy nevakuovaného hovězího v mrazáku déle než 3 měsíce, v případě uchování v původním vakuovém obalu déle než 6 měsíců.

Rozmrazování

Nejlepší způsob rozmrazování je nechat maso v lednici přes noc. Nechte ho zabalené a umístěte ho do misky nebo na hluboký talíř, ať šťávy z masa netečou po lednici a nekontaminují další potraviny. Takto maso v lednici vydrží i dva dny, než se ho rozhodnete uvařit. Maso nikdy znovu nezmrazujte.

Pokud nemáte čas rozmrazovat v lednici přes noc, druhý nejlepší způsob je rozmrazit hovězí studenou vodou. Vakuované maso ponořte do misky se studenou vodou. Menší kusy masa se rozmrazí za hodinu, větším to může trvat až 3 hodiny. Vodu měňte každých třicet minut, aby zůstala studená. Pokud budete maso rozmrazovat tímto způsobem, měli byste ho uvařit hned, jakmile se rozmrazí. Znovu ho nezamrazujte. 

Jak poznat zkažené maso

Zkažené maso poznáte hned, co otevřete balení. Bude páchnout po rybině, amoniaku nebo síře. Čerstvé hovězí by mělo mít čistý, lehce kovový pach. 

To ale neplatí u nasucho zralého masa. Nasucho zralé hovězí má silnější vůni a někdy může vonět po přezrálém ovoci nebo i modrém sýru. Nenechte se tímto pachem odradit.

Zkažené maso poznáte i na dotyk. Bude lepivé a slizké, protože se na jeho povrchu začaly množit bakterie. Že je maso tak akorát na vyhození napoví i jeho barva, která může být nazelenalá. Ale pozor, nepleťte si to s hnědavě šedivou barvou, kterou maso získá při dostatečném zavakuování za nepřístupu vzduchu. Maso získá při otevření obalu a za přístupu vzduchu opět svoji přirozenou barvu. Pokud není maso zapáchající, je v pořádku. 

Závěrem

Dobré skladování je klíčem k dobrému masu. Stačí dodržet potřebnou teplotu a délku uchování masa a měli byste se vyhnout všem potížím. Pochutnejte si!